Schmidt Mária: Beszéljünk a sportról

NAGY Imre; SCHMIDT Mária
Budapest, 2019. június 16. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédet mond a Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének harmincadik évfordulója alkalmából rendezett, 30 éve szabadon című kiállítás megnyitóján a budapesti Terror Háza Múzeumban 2019. június 16-án, az 56-os vértanúk emléknapján. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Beszéljünk a sportról címmel jelent meg Schmidt Mária legújabb írása a Látószög Blogon. A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint a sport a nemzeti önbecsülés egyik fontos eleme, nem mellesleg kiemelten fontos szerepe van az országimázs építésében.
Vágólapra másolva!

A szerző szerint akinek füle van a halláshoz és szeme a látáshoz, újra napi szinten tapasztalja a Magyaroszág ellen folyó, szűnni nem akaró rágalom- és hazugságáradatot. "Ennek hatásait tompítani, semlegesíteni kell, pozitív országimázzsal bizonyítani, hogy egy nemzetnél sem vagyunk alávalóbbak, akármit is állítsanak ellenségeink és azok a hazai szövetségeseik, akik ma is, ahogy száz évvel ezelőtt is, a haza ellenségeinek oldalára állnak" - ad megoldási javaslatot.

- szögezi le írásában Schmidt Mária, hozzátéve, hogy a kulturális eszközökkel történő befolyásolásnak az egyik legfontosabb eszköze a sport. "A sport ezenfelül közösségépítő, a nemzeti büszkeség megélését lehetővé tevő, a lokális begyökerezettség erősítését szolgáló, a testi egészség és a jó kondíció megőrzését segítő eszköz is" - sorolja Schmidt Mária, kiemelve, hogy Magyarország sportnagyhatalom.

A Terror Háza főigazgatója eztután a Orbán-kormány sportpolitikájára, és az a mögött meghúzúdó célokra tereli a szót.

- fogalmaz világosan.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója Forrás: MTI/Mónus Márton

A szerző szerint Orbán Viktor a sportra egyértelműen az országimázs részeként néz.

- írja a főigazgató.

Majd az olimpiarendezésre, és a stadionépítésekre kitérve a köbetkezőt írja: "Azt is pontosan érti persze, hogy a sport a világ egyik legnagyobb üzlete, amibe érdemes befektetni, bekapcsolódni. A sportversenyek megrendezése, különösen a legrangosabb, legnagyobb presztízsű, az olimpia, felhelyezi a rendező országot a térképre, fellendíti turizmusát, felkelti iránta a legszélesebb közvélemény figyelmét. Ezért állt ki az olimpia ügye mellett. Még egy sokkal kisebb jelentőségű világverseny, az úszó-vb megrendezésének nyitóeseménye is azt bizonyította, hogy Budapest látványosságainak felmutatása és a rendezés nagyvonalúsága, olyan széleskörű tiszteletet és tetszést váltott ki világszerte, ami minden várakozásunkat felülmúlta. Akkora elérést biztosított, aminek a megvásárlása a hirdetési piacon dollármilliókba kerül és korántsem biztos, hogy hasonlóan hatékony lett volna. A stadionépítések ezen felül munkát adtak a helyi vállalkozóknak, találkozási pontokat hoztak létre, és ezzel hozzájárultak a lokális kötődések megerősödéséhez."

Schmidt Mária teljes írását a linkre kattintva tudja elolvasni.