A távolságtartás és a maszkviselés a leghatékonyabb fegyver a vírus ellen, ezt szolgálják a legújabb szigorítások

Koronavírus, illusztráció, maszkos emberek, Budapest, maszk, járókelő
Védőmaszkos járókelők Budapesten.
Vágólapra másolva!
A legfőbb cél most, hogy úgy fékezzék a vírus terjedését, hogy közben működjön a gazdaság, ezért is szigorított a maszkviselési és távolságtartási szabályokon a kormány. Mostantól kezdve a sporteseményeken, és egyéb rendezvényeken is kötelező lesz az arcot eltakarni, aki ezt nem tartja be, azt ki kell vezetni a rendezvényről. Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy a "maszkviselés a védekezés alapja. Ha nem tartjuk be, bajt hozunk a fejünkre" – tette hozzá. Egészségügyi szakemberek szerint is minden szabály közül a legfontosabb, hogy használjuk a maszkot.
Vágólapra másolva!

Csütörtök este megjelent a Magyar Közlönyben a kormány legújabb járványügyi rendelete. Az Orbán Viktor miniszterelnök kézjegyével ellátott jogszabály a maszkviselés előírásain szigorít.

Az új rendelkezések értelmében a sporteseményeken mindenkinek maszkot kell hordania.

Az előírás nem vonatkozik a sportolókra, az edzőkre, a bírókra és a segítőkre, nekik tehát nem kell orrot és szájat folyamatosan eltakaró maszkban lenniük. Ellenben orvosi, textil vagy más védőeszközt kell viselniük azoknak, akik szabadtéri gyűléseken, tüntetéseken vesznek részt.

Kivétel itt is van: a felszólalók addig levehetik a maszkot, amíg a beszédüket megtartják.

A hatévesnél fiatalabb gyerekeknek ezután sem kell védőeszköz.

Létfontosságú a maszkviselés betartása Fotó: Szabó Gábor - Origo

El kell küldeni a maszkot nem viselőket

Azt a személyt, aki a maszkot a sportrendezvény szervezőjének felszólítása ellenére sem viseli, a lelátóról el kell küldeni. Azért, hogy a szabályszegő távozzon, a rendezők felelnek.

Hasonló a helyzet a gyűléseknél, a tüntetéseknél is: ekkor is a rendezőké a felelősség, hogy mindenki felvegye a maszkot, ennek hiányában elhagyja a helyszínt.

Az új szabályok a kihirdetést követő napon, vagyis pénteken léptek hatályba.

A távolságtartás és a maszkviselés a leghatékonyabb fegyver a vírus ellen, ezt a célt szolgálják az új intézkedések is.

Eddig is több helyen kötelező volt a maszkhasználat

Az eddigi megelőző döntések kapcsán felidézhető, hogy a lakosság egészségének védelméért már eddig is kötelező volt a maszk használata az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a mozikban, a színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban.

Este 11 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Eddig is több helyen kötelező volt a maszkviselés Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az iskolákba és óvodákba csak kötelező testhőmérséklet-mérés után lehet belépni, ezenkívül a határellenőrzés és a beutazási korlátozás is érvényben van.

Mindezeknek köszönhetően a magyar egészségügy egyelőre sikeresen védekezik a járvánnyal szemben, hazánkban jóval kevesebb az egymillió lakosra jutó halálesetek aránya, mint Európa számos országában.

A kormány – az egészségügyi védekezés fenntartása mellett – további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik. A hitelmoratóriumot újabb fél évvel már meg is hosszabbították.

A legfőbb cél most, hogy úgy tudják fékezni a vírus terjedését, hogy közben működjön a gazdaság.

Mint emlékezetes, tavasszal már a vírus megjelenését követő első napokban nagyon szigorú korlátozásokat léptettek életbe: országszerte bezárták az egyetemeket, a köznevelésben elrendelték a digitális oktatást, kijárási korlátozást vezettek be, az időseknek külön vásárlási idősávot állapítottak meg. Az akkori intézkedések gyakorlatilag teljesen leállították a szolgáltatóipart, sőt az egész gazdaságot. Most ezt szeretnék elkerülni.

Orbán Viktor: Ezek értelmes védelmi szabályok

Orbán Viktor többször is beszélt a maszkviselés kiemelkedő fontosságáról. A kormányfő kérte az embereket a szabályok betartására, így a maszkviselésre és a távolságtartásra. Közölte, ezek betartatása azért fontos, mert értelmes, védelmi szabályok. A maszkviselés a védekezés alapja. Ha nem tartjuk be, bajt hozunk a fejünkre - tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök többször határozottan kérte az embereket, hogy tartsák be az értelmes védelmi szabályokat Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Ezek a legfontosabb védelmi intézkedések

Az eddig meghozott kormányzati intézkedésekkel összevág, hogy

a kötelező maszkviselést, a rendezvények korlátozását, a határok lezárását, a távolságtartást és a védekezéshez szükséges eszközök kivitelének korlátozását tartották a legfontosabb védekezési eszköznek a járvány idején azok, akik kitöltötték a Nemzeti Konzultációt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még október elején arról beszélt, hogy a Nemzeti Konzultáció első kérdésére, amely azt kérdezte, hogy milyen intézkedéseket támogatnának,

az emberek 83 százaléka válaszolta, hogy a maszkviselés a legfontosabb,

79 százalék szerint a rendezvények korlátozása és a határok lezárása, 78 százalék jelölte meg a távolságtartást, a védekezéshez szükséges eszközök kivitelének korlátozását 64 százalék támogatta, az idősek vásárlási idősávját 62 százalék.

A helyes maszkhasználat

Mint arról korábban Müller Cecília beszélt, minden szabály közül a legfontosabb, hogy használjuk a maszkot. A jogszabályi előírásokon túl javasolt a maszkahasználat például sorban álláskor, taxiban, liftben, de akár családi vendégségben, illetve esküvőn is, bár a menyasszonytáncot nem javasolják.

- tette hozzá.

Müller Cecília országos tisztifőorvos: Minden szabály közül ez a legfontosabb Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Így nulla a megfertőződés esélye

Jelenleg a távolságtartás és a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz a koronavírus-fertőzéssel szemben - mondta korábban Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa egy online szakmai konferencián október 22-én. Kiemelte,

- közölte az infektológus.

Az utcán, a hétköznapi életben az egyszerűbb maszkok is védelmet nyújtanak, azonban a védekezés másik fontos eleme a távolságtartás. Ha ezt a kettőt betartjuk, szinte nulla a megfertőződés esélye
- hívta fel a figyelmet.

Merkely Béla: Újabb jelentős érv a maszkviselés mellett

Az általános maszkhasználat úgy tűnik, nemcsak az új fertőzések arányát csökkenti, de növeli azok számát is, akik ha meg is fertőződnek, de tünetmentesek maradnak. Feltételezések szerint ez utóbbi annak köszönhető, hogy a maszk csökkenti a bejutó vírusrészecskék számát, derül ki a New England Journal of Medicine friss cikkéből, amelyről dr. Merkely Béla rektor készített összefoglalót - hívja rá fel a figyelmet a Semmelweis Hírek a honlapján.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora: A maszkhasználat segít mérsékelni a betegség súlyosságát Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ahogy a SARS-CoV-2 folytatja globális terjedését, lehetséges, hogy a COVID-19 elleni védekezés egyik pillére –

a maszkhasználat – segít mérsékelni a betegség súlyosságát, és biztosíthatja, hogy az újonnan megjelenő megbetegedések nagyobb arányban legyenek tünetmentesek.

Ha ez a hipotézis beigazolódik, lehetséges, hogy a mindenkire kiterjedő maszkviselés egyfajta „varioláció" lesz, amely immunitást generálhat, ezáltal lassíthatja a vírus terjedését az Egyesült Államokban és máshol, ahol oltásra várunk – olvasható a New England Journal of Medicine Maszk a COVID-19 fertőzés ellen – lehetőség a „variolációra", amíg vakcinára várunk című cikkében.