Börtönbe kerülhet egy idős embereket fosztogató bűnbanda

Vágólapra másolva!
Kifosztás, lopás illetve lopási kísérlet miatt emeltek vádat 7 büntetett előéletű Borsod megyei férfi ellen, akik villanyóraleolvasónak adták ki magukat, és 29 idős embert tévesztettek meg. Volt köztük, akinek milliós károkat okoztak.
Vágólapra másolva!

A 24 és 51 év közötti férfiak egymás között csak „villanyozásnak", illetve „öregezésnek" nevezték azokat a kifosztásokat, amelyeket 2018. április 23-a és 2020. február 21-e között az ország
különböző településein, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Pest, Békés,
Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun, Nógrád és Hajdú-Bihar
megyékben követtek el.

A hét férfi direkt a lakóhelyüktől távoli településekre utazott, nehezen leellenőrizhető, nem saját autókkal. Kifejezetten idős, egyedül élő embereket szemeltek ki,

koruk és egészségi állapotuk miatt nem, vagycsak nehezen tudták megvédeni magukat.

A legfiatalabb áldozat 76 éves, míg a legidősebb 91 éves volt. Már indulás előtt leegyeztették egymás között a feladatokat, hogy ki lesz a sofőr, ki lesz a figyelő és ki megy be a kiszemelt nyugdíjashoz. A bandatagok közül 2-4 ember követte el az bűncselekményeket.

A legtöbb esetben

villanyóra leolvasás ürügyén jutottak be az lakásokba és 11.000.-Ft-os túlfizetésre hivatkozva vették rá az áldozatokat, hogy az általuk felkínált 21.000.-Ft-ból visszajáró összeg miatt elővegyék a pénzüket.

Olyanra is volt példa, hogy amikor

10.000 forintos bankjegy átvételekor közölték, hogy hamis, vagy észrevétlenül elszakították, és ezért nem fogadták el. Így rávették az idős embereket arra, hogy elővegyék a spórolt pénzüket és ne a pénztárcájukban lévő pénzből adjanak vissza.

Miután ezzel a módszerrel kifigyelték, hol tartják a pénzt, az egyikük kisebb műszaki probléma vagy az elektromos berendezés ellenőrzésének ürügyével elterelte az áldozat figyelmét, míg társa elvette a pénzt.

Volt, ahol csak néhány tízezer forintot, de olyan is, ahonnan 2 milliót is megszereztek, emellett a kéznél lévő arany ékszereket is magukkal vitték.Az ügyészség börtönbüntetés kiszabását javasolta velük szemben,

emellett a lopásnak megfelelő összegű vagyonelkobzást, és a közel 5.800.000.-Ft-os bűnügyi költség megfizetését. Az eljárás a Szarvasi Járásbíróság előtt folytatódik.