A magyar kormány kiemelt nemzetstratégiai ágazatként tekint a sportra

SZABÓ Tünde
Szabó
Vágólapra másolva!
Az idei évben is május 6-án ünnepeljük a magyar sport napját, immár huszadik éve. Az évforduló és a kialakult különleges helyzet kapcsán Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

Az egész világot érintő járványhelyzet a sport területét sem kímélte, gyakorlatilag leállt az aktív sportélet a világ legtöbb országában, így Magyarországon is, sőt az olimpiát is elhalasztották.

Igen valóban így van, egy olyan problémával kerültünk szembe hónapokkal ezelőtt, amihez foghatót még nem élt át a generációnk, és ami rengeteg bizonytalanságot szült. Mindannyian csak most kezdjük megérteni a válság messzemenő következményeit az egész világon.

Bizonyos azonban, hogy ez a világjárvány a későbbiekben is hatással lesz a társadalom minden területére, így a sportra is.

Azt gondolom a Tokiói olimpia elhalasztása egy olyan történelmi döntés volt, ami jól mutatta, hogy a világ sportvezetői megértették a kockázatot, és a sportolók, az olimpián részt vevő százezrek egészségének védelmét helyezték minden más szempont elé. Történelmi döntés abból a szempontból is, hogy a világháborúk miatt maradtak már el olimpiák, de halasztás, most először történik.

Magyarországon is, ahogy még számos más országban, több sportágban is idő előtt értek véget a bajnokságok, kupasorozatok. Hétfőtől azonban sok helyen újra indulnak az edzések, és zárt kapuk mögött a sportesemények is megrendezhetőek, látszik a fény az alagút végén?

A kormány járványügyi intézkedéseivel összhangban, a sport területén is új rendelet született, de nagyon fontosnak tartom megjegyezni és hangsúlyozni, hogy

ez egy lehetőség, miközben továbbra is mindenkitől azt kérjük, fokozottan ügyeljenek a szabályok betartására,

hiszen az elsődleges cél továbbra is gyermekeink és mindannyiunk egészségének védelme.

Úgy gondolom, hogy a válság vége még messze van, de folyamatosan reagálnunk kell a változásokra, ahogy az élet többi területén, úgy a sportban is apró lépésekkel térhetünk vissza a normális kerékvágásba.

Milyen kilátásaink lehetnek a koronavírus utáni időszakra a társadalom és sport összefüggésében?

Feltételezhetjük, hogy a koronavírus utáni társadalomban a közegészségügy sokkal fontosabb szerepet játszik majd. A sport és a testmozgás nagyban hozzájárul egészségünk fenntartásához, és ahogy a WHO tanulmányai is bizonyítják, a megfelelő általános egészségi állapot segít a fertőző betegségek leküzdésében is.

A sport és a testmozgás népszerűsítése, egészségvédő és betegség megelőző szerepének társadalmi erősítése kiemelten fontos feladat volt számunkra eddig is, de a mostani helyzetben erre még nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk, és ezt meg is fogjuk tenni.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Forrás: MTI/Mónus Márton

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a sport a társadalom egyik olyan összetartó ereje, amely kulturális, társadalmi, vallási vagy politikai különbségek ellenére tudja egyesíteni az embereket. Erre az erőre is nagy szükség lesz majd, hogy ne a bizonytalanság, hanem a közös célok uralják a mindennapjainkat.

A gazdasági helyzet nyílván a sportra is kihatással lesz, mire számíthatunk ezzel kapcsolatban?

A vírus sportra gyakorolt hatása országonként eltérő lehet, és nagymértékben függ attól is, egy-egy ország kormánya, hogyan viszonyul a sporthoz. Ebből a szempontból elmondhatjuk, mi Magyarországon szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a magyar kormány kiemelt nemzetstratégiai ágazatként tekint a sportra.

A sportberuházások új munkahelyeket teremthetnek, és jelentősen segíthetik az építőipart mint a gazdaság egyik húzóágazatát.

Egyértelmű célként fogalmazódik meg továbbra is, minél több sportesemény, konferencia hazánkban történő megrendezése, hiszen a sportturizmus és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások komoly élénkítő erővel bírnak a gazdaság több szegmensére is, mint a turizmus vagy a vendéglátás, nem utolsósorban pedig munkahelymegtartó erejük is jelentős.

A sportágazatban közvetve és közvetlenül is rengetegen dolgoznak, a sportra fordított támogatások tehát egyáltalán nem luxuskiadások, hanem a gazdaság újraindításának szerves részét képezhetik.

Milyen üzenete lehet a magyar sport napjának a jelenlegi helyzetben?

Azt gondolom, a magyar sport napjának üzenete változatlan minden helyzetben. Egyrészt ma büszkén emlékezünk sportolóinkra, a múltban és a jelenben elért sikereinkre, másrészt ennek a napnak egyetemes üzenete is van, hiszen a sport a küzdeni tudásról, a kitartásról szól, és arról, hogy minden helyzetből felálljunk. A mostani helyzetben is ezekre az értékekre van a legnagyobb szükségünk.